Az utóbbi időben egyre népszerűbbek lettek az úgynevezett gyógyító úszócsoportok, ahová a javulás reményével, gyakran az orvosok ajánlásával érkeznek az úszni tudó felnőttek és gyerekek. Azonban felmerülhet bennünk a kérdés: valódi gyógyulás várható-e az edzések hatására? Az alábbiakban pontokba szedtük azokat a főbb pozitívumokat, amik miatt az úszás bizonyítottan gyógyító és egészségmegőrző hatást gyakorolhat ránk.

1. Lazít és nyújt

Gyógyúszás, rehabilitáció

A gyógy úszás annyiban tér el a versenyszerű úszástól, hogy nem a gyorsaságra és az időeredmények javítására helyezik a hangsúlyt, hanem arra, hogy a szervezetre pozitív hatást gyakoroljon a mozgás. Ilyen esetben a különböző úszásnemek végzésénél mérsékeltebb a tempó, és a mozdulatok pontos végrehajtása a cél. Gyakorlatilag a teljesen szabályos és helyesen megtanult úszásra törekszünk. Ezáltal lassabb lesz ugyan a vízben való mozgás, de sokkal több idő jut az izmok zavartalan nyújtására. Kiemelten nagy figyelmet fordítunk arra, hogy fokozatosan növeljük az úszás intenzitását és hosszát. Nem a másnapi izomláz az elérendő cél, hanem az, hogy kitartó, folyamatos és szép mozgással dolgoztassuk meg a testet, ezáltal növeljük az állóképességünket is.

2. Gyógyír a gerincnek

 A gerincferdülés és az egyéb gerincproblémák nem csak az idősebb korosztály problémája, hiszen a fiataloknál is gyakran előforduló betegség. Az úszás azért alkalmas ezeknek a problémáknak a kezelésére, mert a hatására a gerinc csigolyái gyakorlatilag maguktól a helyükre kerülhetnek. A mozgás közege és a vízszintes testhelyzet leveszi a terhet a gerincről, növeli annak rugalmasságát és erősíti a gerinc tartásában résztvevő izmokat. Ebből kifolyólag az úszás hatására a sok üléstől terhelt hát vagy az elferdült gerinc elkezd gyógyulni, és minden alkotórész a helyére kerül. Azonban az úszás nem csak a gerincre gyakorol pozitív hatást, hanem összességében elmondható, hogy a hatására nő a csontok szilárdsága és a teherbíró képessége.

3. Megszabadít a súlyfeleslegtől

A vízben végzett mozgás hatalmas előnye, hogy nem terheli az ízületeket, ezáltal a súlyfelesleggel küzdők is nyugodtan végezhetik, nem fogják indokolatlanul túlterhelni magukat. A víz ellenállása miatt ugyanis úszás közben intenzívebb munka végezhető, mint a szárazföldön. Kevésbé érezzük megterhelőnek, hiszen a vízben könnyebb a hő leadása és kevesebb az izzadás. A felhajtóerő pedig csökkenti a testre nehezedő súlyt, így kíméli az ízületeket, ezáltal a sérülésveszély is jóval kisebb. A gyógy úszásról is elmondható, hogy a szervezetünk energiafelhasználása és az elégetett zsír mennyisége kiemelkedően magas az egyéb sportokhoz képest. Aki rendszeresen jár uszodába, gyors és látványos eredményt tud elérni, ami pedig a legfontosabb, hogy az így felépített izomzat szinten tartása már gyerekjáték lesz.

4. Rehabilitációs célok

Sajnos minden ember életében elképzelhető olyan helyzet, amikor valamely ok miatt ügyelnie kell arra, hogy a testét fokozatosan hozza újra formába. Ilyenkor rehabilitációs céllal gyakran utalják az orvosok az uszodába a pácienst, ugyanis a csont-, ízületi bántalmak, szív- és érrendszeri betegségek, a balesetek és a műtétek utáni terápiára is alkalmas. Ezekben az esetekben fontos arra ügyelni, hogy mindig az orvosok által ajánlott mennyiségű és minőségű mozgást végezzünk, azaz pontosan betartsuk az utasításokat. A kezelést követően pedig ahogyan nekünk tetszik, úgy folytathatjuk az edzéseket!

5. A személyiségfejlesztés eszköze

Rehabilitációs kezelés

Az úszás nem csak a testünkre gyakorol pozitív hatást, hanem általa a lélek is fejlődik: a harmonikus, összerendezett és könnyed mozgás következtében fejlődik az esztétikai érzékünk. Eredményesen javítjuk továbbá a motivációt, az aktivitást, az önfegyelmet, a kitartást, a bátorságot, az akaraterőt, és az önbizalmat. A csoportos oktatások képessé teszik az embert arra, hogy megtanuljon beilleszkedni egy közösségbe, ezáltal alkalmazkodóbbá és nyitottabbá válunk.

A felsorolt pozitívumokat olvasva mindenki láthatja, hogy mi mindenre is képes az úszás mint sport. Mindenki előtt szabad a választás: megvárja az életében azt a helyzetet, amikor már valóban csak a gyógyító hatása miatt kényszerül az úszást választani, vagy megelőző céllal alkalmazza azt.

Ha nem akar lemaradni az úszásoktatásról, jelentkezzen minél előbb!

Jelentkezés úszásoktatásra

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg elsőként!

Iratkozz fel hírlevelünkre!