Amikor úgy dönt a család, hogy ideje a legkisebbet is úszni tanítani, számos kérdés vetődik fel. Ha ti is ilyen döntés előtt álltok, szülőként biztosan utánanéztél már néhány fontos szempontnak, mire érdemes ügyelned - hol és legfőkébb kinél, milyen úszásoktatónál, úszóedzőnél érdemes megtenni az első karcsapásokat.

Sok oldalról megközelíthető ez a kérdés, de első lépésként érdemes meghatározni miért is kerül sor úszásoktatásra, avagy körülhatárolni azt, hogy hobbiként az alap úszás képesség megszerzése vagy esetlegesen egy sport karrier a cél. Bármelyik mellett is döntötök, az biztos, hogy jó edzőt napról napra egyre nehezebb találnotok. Vajon miért? 

Amit megtudhatsz ebből a cikkből…

Sokan panaszkodnak arra, hogy egyre gyakrabban szembesülnek a fokozódó edzőhiány okozta nehézségekkel, hiszen közel sem mindegy, hogy a vízzel éppen csak barátkozó tanítvány milyen körülmények között és főként milyen szakképzett és hozzáállású úszásoktató védőszárnyai alatt igyekszik megszerezni a vízbiztonságát. Korábban már írtunk arról, hogy milyen egy igazán rossz úszóedző, most azonban inkább azt mutatnánk be, milyen személyiségjegyeket érdemes figyelembe venni a választásnál, amely már önmagában is nehéz kérdés. Mielőtt azonban megnéznénk, mi kell ahhoz, hogy valakit jó úszóedzőnek nevezzünk, járjunk utána, hogy mi lehet annak az oka, hogy egyre kevesebb van belőlük Magyarországon.

Egyre kevesebb úszóedző?

Legnagyobb örömünkre azt tapasztaljuk, hogy folyamatosan növekszik azok száma, akik szeretnének megtanulni úszni, ám az úszóedzők száma nem növekszik ugyanilyen ütemben. Gyakori visszajelzés, hogy nincs elég úszásoktató, és nehéz a jó edzőt, jó iskolát megtalálni. Különösen azokkal nem lehet Dunát (és medencét) rekeszteni, akikhez jó szívvel irathatod be gyermeked; hiszen nagyon fontos, hogy megfelelő szakmai tapasztalattal és személyiséggel rendelkezzen ahhoz, hogy a legkisebbek és persze akár a felnőttek is biztonságérzettel és oldott hangulatban sajátíthassák el az alapokat. 

Egy jó iskola ugyanis odafigyel az egyéni igényekre és szem előtt tartja az úszás mint sport célját: ha tehát a gyermekben nem jelentkezik erős versenyszellem, a jó úszóedző nem hajtja a versenyzés irányába, azt viszont, akiben ez természetesen jelentkezik, minden eszközzel és lehetőséggel ösztönzi, bátorítja. Egy jó úszóiskola tehát jó úszás élményeken alapszik, amelynek egyik legfontosabb tényezője a személyreszabott foglalkozás

 

És pontosan ez az egyik fő oka az edzőhiánynak, ugyanis évről évre növekszik azoknak a száma, akik felismerik az úszás csodáját és szeretnék, ha gyermekük úszna vagy akár élsportoló lehetne. Ehhez azonban nem elegendő egy átlagos iskolát választani, ahol nagycsoportos foglalkozás keretében zajlik az úszás oktatás, hiszen úgy nem lehet kellőképpen ügyelni minden egyes gyermek mozgására. Ha pedig az oktató nem figyel, úgy egy-egy mozdulatsor akár rosszul is rögzülhet, amely később akadályozza az úszót a fejlődésben és képességei kiteljesítésében, amely egyébként akár versenysportban is kiforrhatná magát. Mivel képes tehát az egyéni vagy a kifejezetten kiscsoportos oktatás többet nyújtani gyermeked számára?

  • Kizárólagos figyelem
  • Egyénre szabott tanterv
  • Szorosabb kapcsolat az oktatóval
  • Egyéni igények szerint alakítható órarend
  • A kiemelt figyelemnek köszönhetően helyesen és alaposan rögzült mozdulatsorok elsajátítása, mely alapja a versenyúszásnak és a hétköznapi testtartás javításának, amely az úszás egyik fontos célja lehet a 21. században.
  • Az úszásnemek gyors elsajátítása, mely nálunk akár már hat-tíz óra alatt is lehetséges 

Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy mindentől függetlenül valamennyi szülő számára a fő szempont, hogy gyermeke jól érezze magát, és felszabadult, biztonságos környezetben bontogathassa szárnyait (különösen, ha pillangó úszásról van szó :-)). A szeretetteljes, motiváló közeg mellett ugyanakkor legalább ennyire fontos az is, hogy milyen az oktató

Milyen a jó úszóedző?

Mint minden szakmában, különösen az oktatóknál főként a személyiségben rejlik a titok. Bár nehéz konkrétan meghatározni, milyen edzőt érdemes választanod, van néhány dolog, amire érdemes odafigyelned mielőtt döntést hozol.

1. Lelkes

Egyáltalán nem ritka az olyan tanár az úszás világában sem, aki már belefáradt az oktatásba és a motiváció hiánya rányomja a bélyegét a hangulatára is. Akadnak azonban szép számban olyanok is, akik a legnagyobb lelkesedéssel fordulnak gyermeked felé, hiszen az úszás szenvedélyük marad akkor is, ha azt éppen a partról instruálják őt. A lelkesedés pedig átragad minden gyermekre, így segítve elő a hosszú távú kitartását és elköteleződését a sport felé.

2. Kiszámítható

Nem elég persze az, ha az első úszásoktatás ideje alatt lelkes az edző, ugyanis amennyiben hangulata változékony, könnyen érheti gyermekedet meglepetésként egy-egy mogorvább nap. Mint minden szakmában, ahol emberekkel kell foglalkozni, így ebben az esetben is fontos, hogy a jó hangulat stabilan megmaradjon, az edző kellő türelemmel forduljon tanítványai felé, de emellett legyen tekintélye, hatással bírjon a gyerekekre és képes legyen a veszélyesebb terepen (csúszós padlózat, mélyvizes medence) szükséges fegyelem fenntartására.

3. Motiváló

Ha jól választod meg az oktatót gyermeked számára, sokkal nagyobb eséllyel marad motivált hosszabb távon is. Ha nincsenek is komoly céljaitok az úszással, akkor is fontos, hogy gyermeked sportoljon. Sportolni azonban úgy a legkönnyebb, ha jó kedvvel, örömmel teszi azt. Ha gyermeked megfelelő kezekbe kerül, nem lesz szükséged arra, hogy rávedd a sportolásra, az úszóedző pontosan tudni fogja, hogyan motiválja őt.

4. Szakértelem és tapasztalat

Minden sportban, így az úszásban is kifejezetten fontos a szakértelem. Bár a vízben kisebb a sérülés esélye, mégis elengedhetetlen a megfelelő technikák alkalmazása. Hiába nagyon lelkes a választott fiatal edző, ha nincs meg a kellő tapasztalata a sport terén, könnyen vethet véget az edzésnek kisebb-nagyobb sérülés. A tapasztalat ráadásul azért is fontos, mert akár három úszásnem elsajátításakor gyermekednek elhivatott oktatóra van szüksége.

Amiről még nem beszéltünk - Az árak

Mivel az úszás rendszeres kiadást jelent, ezért biztosan összehasonlítod az árakat is, amikor úszóiskolát keresel. Mi is írtunk már korábban arról, hogyan is alakulnak az árak ezen a piacon, de őszintén kérünk, hogy amennyiben szeretnéd, hogy a gyermeked egy igazán jó úszóedzőhöz kerüljön, ne az ár legyen az elsődleges szempont a döntés során. Különösen igaz ez abban az esetben, ha komoly terveitek vannak az úszással, és nem csak a Balcsiban szeretnél lubickolni gyermekeddel. Persze ez nem feltétlen azt jelenti, hogy válaszd a legdrágább oktatót, hiszen az ár önmagában nem teljeskörű garancia, de tény, hogy a minőségi oktatást érdemes megfizetni, hiszen az általa megszerzett tudás hatalmas érték! 

Ha szükséged van további információra, mielőtt döntesz egy ilyen fontos kérdésben, tedd fel bátran kérdéseidet ezeken az elérhetőségeken és hagyd, hogy lelkes és motivált hangulatban sajátítsa el gyermeked az úszás alapjait, méghozzá lépésről lépésre (karcsapásról karcsapásra)! :-)

 

Ha nem akar lemaradni az úszásoktatásról, jelentkezzen minél előbb!

Jelentkezés úszásoktatásra

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg elsőként!

Iratkozz fel hírlevelünkre!