Előtted van a kép, amikor a hozzátok látogató barátaidat büszkén vezeted be gyermeked szobájába, és mutatod meg frissen szerzett érmeit? A gyerkőcöd gyakran elképzelte már, hogy ő lesz az új Egerszegi Krisztina? Ha nem is mindjárt ötszörös olimpiai bajnoki cím a cél, mégis érdemes tovább olvasnod, ha komolyabb úszó karriert álmodtatok meg, de persze akkor is, ha csak hobbi úszásban gondolkodtok.

Bár a rendszeres úszás mindenki számára rengeteg pozitív élettani hatást hordoz, vannak, akik nem állnak meg itt és elhatározzák: “úszóbajnok leszek!” Legyen szó akár leány- akár fiú gyermekről, az úszás mindenkinek kiváló állóképességet fejlesztő sport, amely sokak számára akár komoly sportkarrier lehetőségét is rejtegeti. Gondoljunk csak nagy becsben tartott magyar úszótehetségeinkre, Egerszegi Krisztinára, Hosszú Katinkára vagy Gyurta Danira és sorolhatnánk… 

Na de miért kezdjünk úszni? - Az úszás élettani hatásai

Az orvosok egyöntetűen azon az állásponton vannak, hogy úszni jó és szinte mindenkinek jó szívvel ajánlják ezt a mozgásformát. Ennek számos oka van, azonban a legfontosabbakat érdemes kiemelten is számba venned akkor, amikor gyermekeddel sportágat választotok:

 • Az úszás minden izmot megmozgat, nem csupán egyetlen izomcsoportra koncentrál.  
 • Az oxigén ellátást duplán is támogatja, ugyanis egyrészről komoly légzéstechnikát igényel, másrészről anyagcsere gyorsító hatásának köszönhetően közvetlenül hat a sejtekre is.
 • Gyermeked a rendszeres úszásnak köszönhetően nem csak az uszodában, hanem élete egyéb területein is pozitív hatásokkal számolhat. Nő a koncentráló képessége, mely az iskolában is előnyére szolgál. 
 • Nem csak leendő bajnokok számára kiváló sport, hiszen akár gyógyító hatása miatt különféle betegségekkel vagy túlsúllyal is bátran alkalmazható.
 • A sportsérülések száma az úszásban igen alacsony, így jóval kevésbé kell féltened gyermeked, mint más szárazföldi sportok esetében.

 

Hobbi úszásból versenysport?

Úszni tanulni tehát mindenki számára fontos lehet, hiszen amellett, hogy életet menthet a vízben, egészségügyileg is kiváló hatással van az úszóra. Na de miként lesz a hobbi úszóból versenysportoló? Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy minél hamarabb válasszátok ki a megfelelő úszásoktatót és gyermeked már egészen fiatalon kezdjen el ismerkedni a vízzel és kezdje meg az úszást. Ugyanis minél kisebbek, annál nyitottabbak és annál könnyebb a lelkesedésüket játékosan felkelteni és fenntartani. Ez pedig elengedhetetlen, ha az úszással hosszú távra terveztek. Ehhez nagyon fontos a jó úszóiskola és úszóedző megtalálása, mert bár lehet, hogy eredetileg nem tűztetek ki komoly célokat, ez bármikor megváltozhat. A megfelelően motivált gyermekek könnyen kedvet kapnak akár a versenyzéshez is, és ilyenkor felnőtteket meghazudtoló erőbedobással képesek gyakorolni. 

A megfelelő iskola felismeri az elszántságot és a kiemelkedő technikát, amelyet egyértelműen kommunikál a szülők felé. Amennyiben egyetértés születik a gyermek, a szülők és az úszásoktató között, elkezdődhet a profi úszásra való felkészítés. Az az úszóedző, aki valódi figyelemmel követi tanítványai képességeit, készségeit és fejlődését, mindig észreveszi a tehetséget és ennek hangot is ad. Egy jó edző pontosan felismeri a jeleket, segít, hogy a lelkes és tehetséges gyermek álmodni merjen, sőt nem csak elindítja, hanem el is kíséri a kiszemelt úton. Nem hagyja, hogy tehetsége kiaknázatlan legyen. 

Fontos azonban, hogy az igazán jó úszóedző azt is felismeri, hogy nem mindenkinek való a versenyzés. A teljesítménykényszernél és az erőltetésnél kevés rombolóbb tényező van: egy életre elveheti a sport örömét és kárt okozhat az úszótanítvány önértékelésében. A Hurrá Úszni Tanulok úszóiskolában mi ezért is nem nyomás alá helyezéssel, hanem bátorítással és további lehetőségek felcsillantásával, ha úgy tetszik, közös álmodozással támogatjuk.

Kinek való sportkarrier?

Ha gyermeked úgy dönt tehát, hogy szeretne versenyezni, a lelkesedés és a tehetség még nem elég. Nézzük, mi kiknek ajánljuk, hogy sportkarrierben gondolkozzon:

 • rajongjon az úszásért,
 • képes legyen célokat kitűzni,
 • tudja, mit jelent a kitartás,
 • képes legyen hinni önmagában és a sikerben,
 • keresse a lehetőséget arra, hogy minél többet lehessen vízben,
 • legyen példaképe, aki motiváló lehet számára a nehezebb időszakokban is.

Ezek zömében nagy szereped van neked, mint szülőnek is. Gyermeked támogatása minden profi sport esetén kiemelt fontosságú. Meggyőződésünk, hogy a profi sportolók szüleinek legalább annyi érdem dukál, mint annak, aki az eredményeket eléri! :-) Le a kalappal a támogató szülők előtt!

Milyen úszóbajnokok vannak?

Ha abban már biztosak vagytok, hogy komolyabban veszitek az úszást, számos sport szóba jöhet, nem csak a különféle úszásnemek. Gondolkodhattok egyéni karrierben is, de ha gyermeked inkább csapatban tud jól teljesíteni, akkor is érdemes az úszásba energiát fektetni. Az úszás ugyanis nem csupán egyéni teljesítményben hozhat világbajnoki vagy olimpiai érmeket, hanem akár csapatban vagy más sport részeként is jól működhet. Lányok körében például nagyon népszerű a vízibalett, a fiúk pedig gyakran lelkesednek a triatlonért. Egyik esetben sem az úszás van kizárólag központban, mégis fontos, hogy profi legyen benne a sportoló. Egy biztos: ha bármilyen vízi vagy vízközeli sportkarrier lebeg gyermeked szeme előtt, az első lépés mindig a medence felé vezessen. Nem csak azért, mert a megfelelő technikák elsajátítása számos sport során előnyt jelent, hanem azért is, mert az úszást választva még nem köteleződik el gyermeked egyetlen sport mellett, számtalan ajtó áll még előtte, melyek bármelyikének kilincsét jelentheti az úszás.

Boronkay Péter kétszeres világbajnok és háromszoros Európa-bajnok magyar paratriatlonista például nehezen érne el ilyen kiemelkedő sikereket a megfelelő úszástechnikák elsajátítása nélkül. Ő maga hat évesen kezdett el úszni, majd kicsit ellubickolt a vízilabda irányába, de végül visszatért az úszáshoz és a triatlon lett a sportja.

Ha azonban mégis az úszás lesz a végső cél, akárcsak Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok úszónőnknek, akkor nem árt, ha minél korábban, lehetőleg már az ovis években elkezdi az úszást a megfelelő úszóiskolában. 

Ahogyan már többször beszéltünk róla, a fentiek ismeretében nem szabad tehát könnyelmű döntést hozni a megfelelő úszóiskola kiválasztásakor, ugyanis akár gyermeked jövőjét is befolyásolhatja. Járjátok körbe a témát, gondoljátok át, milyen terveitek vannak az úszással (persze, ekkor még nem szükséges pontosan ismerni a távlati célokat), és ennek megfelelően válasszatok!

 

Ha tudatosak vagytok és olyan úszóedzőt kerestek, aki már 400 méterről is felismeri a tehetséget, töltsétek ki az űrlapunkat, hogy segíthessünk nektek, bármi is legyen a tervetek az úszással!

 

Ha nem akar lemaradni az úszásoktatásról, jelentkezzen minél előbb!

Jelentkezés úszásoktatásra

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg elsőként!

Iratkozz fel hírlevelünkre!