A sport előnyeiről hetekig lehetne beszélgetni, de a legfontosabb élettani hatásokkal már mi is foglalkoztunk korábbi cikkünkben.

A megfelelő mozgásforma kiválasztásánál a legfontosabb, hogy a szíved mit diktál, azonban kétségtelen, hogy egyéb szempontokra is figyelni kell. Az úszás mindent összevetve az egyik legjobb választás gyermek és felnőtt számára egyaránt, de a döntésig eljutni bizony nem is olyan egyszerű, hiszen meg kell találni hozzá a megfelelő tanfolyamot is. Cikkünk ebben lehet segítségedre.

Rálelni az ideális tanfolyamra sokszor kihívás elé állítja az úszni vágyókat. Az úszásoktatásban jelentkező tanárhiány ráadásul még tovább nehezíti a helyzetet. Ettől függetlenül, az internetet böngészve mégis számtalan úszóiskolát és úszóedzőt találhatsz, akik különböző módszerekkel és sokféle helyszíneken tanítanak. Elsőre ez előnyösnek tűnik, hiszen a nagy választéknak köszönhetően könnyebb elkerülni azt, hogy egy rossz úszóedzőt fogj ki, ugyanakkor az összehasonlíthatóságot is megnehezíti a kínálat sokszínűsége. Ahhoz, hogy a gyermeked vagy akár saját magad számára megtaláld a leginkább megfelelő úszóiskolát, oda kell figyelned a részletekre. Javasoljuk például, hogy akár röviden szóban is egyeztess a különféle iskolákkal, hogy megbizonyosodj arról, melyik lesz a jó választás számodra.

A Hurrá, úszni tanulok úszóiskolában mi minden esetben az egyéni igényekhez igazodunk, de a közös célünk mindig az, hogy legalább egy úszásnemet mindenki úgy tudjon elsajátítani, hogy nem csupán alkalmazni, de élvezni is tudja általa az úszás örömeit. Úszóiskolánkban ezt mindenki számára célunk biztosítani, így a legkülönfélébb tanítványok (kezdve a 4 évesektől a felnőttként úszni vágyókig) vesznek részt életkoruknak és tudásuknak megfelelően az egyéni vagy kiscsoportos óráinkon. Ennek köszönhetően az évek során megtapasztaltuk, melyek azok a szempontok, amelyek megkülönböztetik diákjainkat a többiektől, illetve azt is, hogy melyek azok a szempontok, amelyek szükségesek ahhoz, hogy eredményes és gyümölcsöző legyen a közös munka. Sőt, azt is tudjuk, melyek gátolják meg az eredményes úszásoktatást! Kíváncsi vagy rá? Akkor olvasd el a következő 5 pontot! Nem minket keresel, ha...

1. Mindegy számodra, melyik edzőhöz jársz!

Úgy gondoljuk, hogy a hosszú távú, eredményes úszástanulás egyik legfőbb záloga az, hogy jó viszonyt ápolj az edződdel, ehhez pedig nem mindegy, hogy megtaláljátok-e a közös hangot. 

Írtunk már arról, hogy milyen egy rossz úszóedző és arról is, hogy szerintünk mik a főbb tulajdonságai egy kiváló edzőnek. Az oktatók azonban nem csak személyiségükben, hanem oktatási módszereikben és hozzáállásukban is igencsak eltérőek lehetnek, mely mind-mind fontos szempont kell, hogy legyen a választásnál. 

Ugyanennyire fontos az is, hogy vedd figyelembe az edző szakértelmét és tapasztalatait is. Valószínűleg nem fogod tudni azonnal tűpontosan megítélni, hogy mennyire érti a dolgát az edző, illetve mennyire profi a szakmájában, de korábbi cikkeink és az első személyes találkozás a segítségedre lesz ennek felmérésében. Soha ne törődj bele abba, ha nem kellő szakértelemmel tanítanak!

2. Nem bízol 100%-ban az úszóedzőben

Ha kiválasztottad a megfelelő iskolát és úszóedzőt, fontos, hogy maximális bizalommal legyél felé. Mi kifejezetten jó viszonyt ápolunk tanítványainkkal, legyen szó akár gyermekről vagy felnőttről, ami nem jöhetne létre kölcsönös bizalom nélkül. Ha megbízol az edződben, sokkal hatékonyabban fogsz tudni fejlődni, melynek végül mindketten örülhettek. A bizalom nem csak a jó hangulat, hanem a szorgalom és a kitartás záloga is. Jó példa erre Krisztina, aki bizalmával és kitartásával ma már olyan mozdulatokra képes, amit korábban nem is mert remélni.

3. A minőség helyett a mennyiség számít neked

A legjobb, profi úszók mind kitartásukról híresek. Valamennyi reggelt az uszodában kezdenek, és nem ritka, hogy egész napjukat ott töltik, ráadásul a hétvégéken ugyanúgy járnak edzeni, ahogyan hétköznap. Azonban egy úszó sem válhatna profivá akkor, ha csupán a mennyiségre törekedne. Ahogyan a rendszeres, kitartó úszás, úgy annak minősége is jelentős súllyal bír, és ez ugyanennyire fontos a hobbi úszók esetében is. Amennyiben csak a mennyiségre törekszel, hamar sérülés lehet a vége, ami pedig könnyen kedvedet szegheti a továbbiaktól. 

Ne dobd be magad a “mélyvízbe”! Ne a mennyiség  lebegjen a szemed előtt, sokkal inkább a hosszú távú elköteleződés és a minőségi munka!

4. Megelégszel az átlagossal

Egyes tévhitek szerint úszni úgy is meg lehet tanulni, hogy belöknek a vízbe és hagyják, hadd érezz rá a mozgásra magadtól. Mi azonban nem “kutyaúszást” tanítunk, ennél sokkal, de sokkal kifinomultabb módszerekben hiszünk. Ha elhatároztad, hogy úszóedzőt keresel, rengeteg választási lehetőséged van. Abban biztos lehetsz, hogy bárkit is választasz, valamilyen szinten megtanulsz úszni. Minden úszóiskolában megismerkedsz az alapokkal és jó esetben a főbb úszásnemekkel is. A leggyengébb iskolák esetében is számíthatsz némi tudásra és fejlődésre, de ha te nem elégszel meg a “valamilyen” szinttel, legyen bátorságod tovább keresgélni! Gondolj csak bele: a megszerzett tudást alkalmazni is szeretnéd, és szélsőséges esetben akár az életed is múlhat azon, mennyire tudsz úszni. Ugye, hogy ilyenkor nem tűnik elégnek a “valamilyen”? Ne érd be az átlagossal, törekedj arra, hogy a legalaposabb tudást szerezd meg, amellyel a legmélyebb vizekben is boldogulhatsz és amely lehetővé teszi azt, hogy gyakorlás során készséggé, rutinná váljon benned. Ha az átlagosnál többre vágysz, érdemes minket választani, ugyanis nálunk a fokozatosság és az egyéni igények kapják a legnagyobb hangsúlyt az úszásoktatás során.

5. Teljesen mindegy, mikorra érsz célba

Amikor belekezdesz egy sportba, az a legjobb, ha valamilyen céllal teszed. A cél lehet bármi, és lehet egészen apró is, azonban fontos, hogy legyen. Ahogyan az is fontos, hogy határidőt szabj a célod eléréséhez. Miért fontos ez? Azért, mert a céltalan sportolás gyakran vezet idő előtti feladáshoz. Amennyiben nem lebeg egy konkrét cél a szemed előtt (pl. pillangó úszás megtanulása, gyorsúszás sebességének fejlesztése), kevésbé lelkesen és kevésbé következetesen fogsz részt venni az órákon.

Legyen tehát kitűzött célod, melyet ideális esetben az alábbiak jellemeznek: 

  • specifikus,
  • reális, 
  • mérhető, 
  • időhöz kötött. 

Amennyiben valamelyik elemet figyelmen kívül hagyod az úszással kapcsolatos céljaid megválasztásánál, sokkal nehezebb lesz kitartónak és motiváltnak maradnod. Hidd el, tudjuk, miről beszélünk, sok esetben tapasztaltuk meg azt, hogy a cél kitűzése és a határidő hozzárendelése csodákra képes a fejlődésben. Pontosan ezért, a mi úszóiskolánkban közösen is átbeszéljük, mit vársz az úszástól, és végig kísérünk a célod felé vezető úton... Majd segítünk újat kitűzni ;-)

Mindent összevetve tehát nem pusztán az a fontos, hogy úszni kezdj. Ha belekezdtél, csináld szívből, keresd meg hozzá a legkiválóbb edzőt és haladj töretlenül a céljaid felé. Ne elégedj meg az átlagossal, merj nagyot álmodni, tedd oda magad és szavazz bizalmat az úszóedzőinknek, hogy kihozhassák belőled a maximumot! Jelentkezz most!

Ha nem akar lemaradni az úszásoktatásról, jelentkezzen minél előbb!

Jelentkezés úszásoktatásra

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg elsőként!

Iratkozz fel hírlevelünkre!