A mozgás iránti vágy az emberek alapvető szükségletei közé tartozik. Amikor arról döntünk, hogy milyen sportágat válasszunk magunk vagy a gyermekünk számára, akkor érdemes több szempontot is figyelembe venni.

No de lássuk, hogy miért pont az úszást válasszuk?

Az úszás olyan mozgás, amit csak egyszer kell jól megtanulni: ha egyszer valaki ráérez a ritmusára, akkor sosem felejti el. Tökéletes kikapcsolódást nyújt a napi testi és szellemi leterhelés után, amely által új energiákat szabadítunk fel. Az úszás nemcsak szórakoztató sport: a hatására javulnak a fizikai képességek, erősíti az immunrendszert, valamint jobb lesz a szervezet munkavégző- és teherbíró képessége. A szárazföldi sportokhoz képest hatalmas előnye, hogy bár nem terheli meg az ízületeket, de javítja és szabályozza a helyes légzést, valamint a keringési szervek működését, megerősíti testének minden izmát és a szívét. Nem elhanyagolható, hogy kiváló stressz oldó, ezáltal segíti az érzelmi egyensúly kialakulását is. Az úszás megalapozó tudásként is funkcionál más sportágak tanulásához, hiszen a vízilabda vagy az evezős vízi sportok űzéséhez elengedhetetlenül szükséges.

Úszásoktatás 10 lépésben

Az alábbiakban összegyűjtöttük, melyek azok a lépések, amiken minden úszni tanuló végigmegy az oktatás során.

  1. Vízhez szoktatás, siklás, lebegés hason és háton
  2. Siklás gyorsúszó lábtempóval
  3. Siklás háton lábtempóval
  4. Mellúszó kartempó és levegővétel szárazon és vízben
  5. Siklás hason gyorsúszó lábtempóval, mellúszó levegővétellel
  6. Gyors- és hátúszó láb- és kartempó összehangolása
  7. Mellúszó lábtempó elsajátítása
  8. Láb- és kartempó összehangolása a légzéssel mindhárom úszásnemben
  9. Folyamatos úszás távolságának növelése
  10. Az úszótechnika tökéletesítése, az előforduló hibák javítása

Összességében elmondható, hogy a rendszeres úszás az egész szervezetre és önmagában az emberre egyaránt kedvező hatást gyakorol.

A következő kérdés, amit megfogalmazhatunk magunknak, hogy mikor érdemes elkezdeni úszásoktatásra járni?

Több fontos szempont is indokolttá teszi, hogy az úszásoktatást minél fiatalabb korban kezdjük el. A gyerekek az úszás révén fegyelmezettebbek, kitartóbbak és bátrabbak lesznek. Érdemes olyan oktatót választani, ahol a tanulók minden foglalkozás alkalmával sikerélményt szereznek, jókedvűen és önfeledten hajtják végre a feladatokat. Ennek érdekében az oktatást minden alkalommal játékos feladatokkal színesítik. Az ebből a sikerélményből fakadó öröm lesz egy olyan kapocs az oktató és a tanítvány között, ami kedvező alapot teremt a további munkához és az úszás megszerettetéséhez. Az első benyomások az uszodában nagyon fontosak, hiszen hangulatilag és érzelmileg befolyásolják az úszásoktatás további sikerét. A cél tehát az, hogy a tanulók a tanfolyam befejezésével is szívesen gondoljanak az uszodára, megszeressék az úszást és „barátjuknak” tekintsék a vizet.

Azoknak is hasznos elkezdeniük járni a tanfolyamra, akik gyermekkorban egyáltalán nem vagy helytelen technikával tanultak meg úszni, hiszen sosem késő ezt a mulasztást pótolni, illetve a hibás mozdulatokat korrigálni.

Alapvetően a szokásostól eltérő tanítási módszer alkalmazása a gyermekek és a felnőttek oktatása során egyaránt nagyon hatékony lehet. Például az első perctől kezdve való mély vízhez szoktatás azt eredményezi, hogy a tanfolyam végeztével magabiztosan ússzon bármilyen mélységű vízben.

A különböző típusú tanfolyamok közül mindenki kiválaszthatja a neki megfelelőt:

Kiscsoportos, egyéni vagy akár otthoni környezetben végzett úszásoktatás egyaránt létezik. A csoportos forma segít feloldani a gátlásokat, így jobban megy a tanulás. Fontosnak tartjuk azonban, hogy minden tanulóra kellő figyelem fordítódjék, ezért a csoportok létszáma 5-10 fő között alakul. Rendkívül hatékony a tanulási folyamat, mivel a kis csoportlétszámnak köszönhetően lehet igazodni az egyéni igényekhez. Speciális igényű tanulók esetében azonban az egyéni oktatási formát ajánljuk, amikor egyszerre csak egy személyre összpontosul az oktató figyelme.

Az úszásoktatáson felül a hétvégéken szervezünk „vízi játszóteret”, amelynek elsősorban nem a tanulás a lényege, hanem a mozgás öröme kerül a középpontba. A vízhez szoktatásnak fontos kezdőlépése, hogy a gyerekek bátran és önfeledten tudjanak mozogni a vízben. Ebben segítenek ezek az alkalmak: megalapozzák a további úszástanulás sikerességét. Azok a gyerekek, akik már tudnak úszni, nekik is kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak a különféle játékos vízi feladatok.

Összességében elmondható, hogy legfőbb célunk az, hogy sikerélményt nyújtsunk, valamint azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik nálunk tanulnak meg úszni, utat mutassunk: ne csak az oktatás erejéig járjanak az uszodába, hanem ettől kezdve életüket itassa át a sport és annak szeretete.

Kezdje a tanévet egy INGYENES próbaórával, ahol felmérjük tudásszintjét!

Hívjon most!

Ha nem akar lemaradni az úszásoktatásról, jelentkezzen minél előbb!

Jelentkezés úszásoktatásra

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg elsőként!

Iratkozz fel hírlevelünkre!