„ A sport megtanít, hogyan lehet győzni és hogyan kell emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít” (Hemingway)

Sportolási lehetőségek az iskolában

Amikor arról döntünk, hogy milyen általános- vagy középiskolába járjon a gyermekünk, több szempontot is érdemes figyelembe venni. Meghatározó fontosságú az intézmény és az otthon távolsága, a pedagógusok személye, valamint döntő tényező lehet az iskola infrastrukturális adottsága is. Az idei tanévtől bevezetésre került az általános iskolák összes évfolyamán a mindennapos testnevelés, így a gyermekeink egyre több időt fognak sportolással tölteni az iskola falain belül. Ez az egészséges életmódra szoktatás miatt rendkívül hasznos, azonban nagyon fontos, hogy a fiatalok örömüket leljék a mozgásban. A mindennapos testnevelés kihívás elé állítja a pedagógusokat is, hiszen minél változatosabb eszközökkel és játékokkal kell élvezetessé tenniük ezt a napi 45 percet. Ebben döntő fontosságú az iskolák felszereltsége, amik Magyarországon nagy eltéréseket mutatnak.

A nemzeti kerettanterv célul tűzte ki, hogy azokon a településeken, ahol van uszoda, ott a testnevelésórákon kötelező legyen a gyermekeket úszni tanítani. Az oktatás egyik kiemelt célja, hogy a tanulók minél több mozgásformával – így az úszással is – meg tudjanak ismerkedni az iskolában, hogy ki tudják választani, melyik sportág áll hozzájuk a legközelebb. A jelenlegi állapotok szerint azonban minden tíz általános iskolára jut egy uszoda, ami nagyban nehezíti ennek megvalósulását. Továbbá a nagy osztálylétszámok miatt a tanórákon ritkán tudnak vízbiztos tudásra szert tenni a gyerekek, ezért ezeknek a foglalkozásoknak inkább csak a vízhez szoktatás szempontjából van jelentőségük. Fontos, hogy a gyermekünk a tanórai foglalkozások hatására szívesen térjen vissza az uszodába és ne alakuljon ki benne félelem a víz iránt.

UNESCO által készített statisztika összefoglalója az úszásról
UNESCO által készített statisztika összefoglalója az úszásról, forrás

Kikapcsolódás és a sport

A gyerekeknek lételemük a mozgás, amelynek a jelentősége szeptembertől az iskola általi kötöttségek miatt egyre nő. Az egész napos koncentráció és tanulás után mindenkinek szüksége van arra, hogy kikapcsolódjon és átmozgassa az izmait. Mielőtt nekiállnánk a gyermekünkkel a házi feladat megoldásának, érdemes beiktatni egy kis mozgást, mert utána sokkal jobban fog menni a tanulás. Ezen felül a sport elősegíti a testi és lelki fejlődést és formálja a személyiségüket. A fiatalok döntő többsége a mozgás öröméért és a jó társaságért megy el sportolni. Ennek során toleranciát, fegyelmet és egymás iránti tiszteletet is tanulnak. Ezen kívül fontos még, hogy sikerélményt okozzon nekik az adott sport. Minden gyermeknél egyénileg ki kell választani, hogy melyik az a mozgásforma, ami megfelel a képességeinek és a temperamentumának.

Révész László diasora az úszás helyszíneiről
Révész László diasora az úszás helyszíneiről, forrás

Az úszás azért kiváló sport, mert mindenki rá tud érezni az ízére, ezért garantált sikerélményt nyújt. A szárazföldi sportokhoz képest az úszás hatékonyabban növeli az állóképességet és erősíti az immunrendszert. A kiscsoportos tanfolyamaink alkalmával a gyermekek együtt tudják megtapasztalni az úszás által nyújtott örömöket. Az órákon mindig ügyelünk arra, hogy a komoly munka és a játékos feladatok egyensúlyban legyenek egymással, így valódi kikapcsolódást jelent az uszodában töltött idő. Az úszástudás több szempontból is elengedhetetlen, hiszen alapul szolgál további sportok – például vízilabda, kajak-kenu – tanulásához, valamint aktív kikapcsolódási lehetőséget nyújt a vízparti nyaralások és a téli wellnesszelések alkalmával egyaránt.

Nem akarsz lemaradni a szeptemberben induló tanfolyamunkról? A jelentkezéshez kattints ide:

Hívjon most!

Ha nem akar lemaradni az úszásoktatásról, jelentkezzen minél előbb!

Jelentkezés úszásoktatásra

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg elsőként!

Iratkozz fel hírlevelünkre!