Amikor arról döntünk, hogy milyen segédeszközöket vegyünk igénybe az úszástanításhoz, több szempontot is figyelembe veszünk. Szülőként nagy a felelősségünk abban, hogy gyermekünk milyen eszközzel játszik a vízben. Amikor ott állunk az áruházban és választani kell, milyen vízi játékot szerezzünk be, nem is gondolhatjuk, hogy mekkora szerepe lesz ennek a döntésnek a későbbi úszástanulás szempontjából.

„Úgy élvezem én a strandot…”

A strandon akármerre nézünk, szinte minden családnál látni különböző színű, formájú és mintájú úszógumikat, vízi játékokat. Nagy népszerűségnek örvend főként a gyerekek körében, de olykor még az idősebb korosztálynál is feltűnik a klasszikus strandeszköz. Sokan a balesetek elkerülése érdekében használják, hogy gyermekük ne merüljön el a mélyebb vízben sem. Erre kiválóan alkalmas lehet az úszógumi, de csak abban az esetben, ha nem csúszik ki belőle a gyermekünk. Mindig ügyeljünk arra, hogy megfelelő méretű legyen a nyílás, és a kisebbek se tudjanak kipottyanni belőle! Az úszógumi ellen felhozható érv, hogy passzivitásra kényszeríti a használóját, hiszen kevesebb mozgásra ad lehetőséget, mint az egyéb vízi eszközök. Nagyon kényelmesen el lehet benne terülni napozás közben is, de az úszástanulás szempontjából nem ez a leghasznosabb.

Az úszógumi kissé rendhagyó formában, de mégis gyakorta használatos kellék nálunk az oktatások alkalmával, hiszen nagyszerűen lehet vele játékokat csinálni. A nagyobb méretű úszógumikon könnyedén át tudnak ugrani a gyerekek, mint a delfinek, így öröm lesz számukra a tanulás folyamata. A strandon is nyugodtan buzdítsuk ilyen játékra a gyerekeket!

Milyen hamar dobjuk el a karúszót?

Ha biztonságban akarjuk tartani a gyermekünket ott is, ahol már nem ér le a lába, erre alkalmas a karúszók használata. Emellett az eszköz mellett hatalmas pluszpontot jelent, hogy ezt nem lehet olyan könnyen elhagyni, mint egy úszógumit, hiszen szorosan rögzül a karra. Nemcsak biztonságos, hanem az úszástanulás szempontjából is nagyon hasznos, hiszen itt a gyerek képes mozdulatokat végezni a karjával és lábával egyaránt, de a karúszó mégis segíti a vízben való fennmaradásban. Úszó edzőként azt tapasztalom, hogy a gyerekek nagyon bátran mozognak még a mély vízben is karúszó segítségével. Nem érzik magukat „elveszettnek”, de semmi sem akadályozza őket az úszómozdulatok tanulásában. Nagyon sokat segít abban is, hogy „ráérezzenek a lebegés ízére”, és később már az eszköz nélkül is stabilan feküdjenek fel a vízre.

Az úszást segítő eszközök az uszodában

Nálunk az oktatás elejétől fogva a mély vízben tanulunk úszni

Nálunk az oktatás elejétől fogva a mély vízben tanulunk úszni, így később nem okoz majd problémát a „mélység”. Ehhez viszont annak érdekében, hogy biztonságban érezzék magukat a tanítványok, elengedhetetlenül fontosak a megfelelő segédeszközök. A kezdeti időszakban gyakran alkalmazunk karúszót minden korosztálynál. Ennek segítségével senki sem fog elmerülni a vízben, de könnyedén rá tud hangolódni az úszásra.

Ehhez hasonló funkciót tölthet be a polifoam rúd is, amelybe egyszerre több gyerek is tud kapaszkodni, így igazi csoportos formában lehet végezni a tanulást. Az úszássegítő habszivacs hatalmas előnye, hogy a levegővétel oktatásánál nyugodtan tud belé kapaszkodni a tanítvány. Ez az eszköz segít a vízben való fennmaradáson, így egyszerre csak egy dologra kell koncentrálni: a helyes légzésre. A helyes lábtempó elsajátításakor szintén hasznos eszköz. Ezen felül a hátúszás tanulásánál is kulcsfontosságú szerepe van, hiszen a nyak alá téve segít a háton való lebegésben. A habszivacs rúddal különféle játékokat is lehet játszani, ami tovább színesíti az uszodában töltött időt.

A nagy kérdés már csak az, hogy mikor is hagyhatjuk el ezeket az eszközöket?

Nálunk a tanfolyam felépítéséből az következik, hogy a harmadik-negyedik alkalommal már nem érzik szükségét a tanítványok annak, hogy bármiféle segédeszközt is igénybe vegyenek a tanuláshoz, hiszen már stabilan képesek fennmaradni a vízen. Ez természetesen mindenkinél más és más, hiszen nem vagyunk egyformák. A fontos azonban az, hogy a tanuló biztonságban érezze magát: van olyan, aki már a második óra után is ráérez a lebegés és az úszás dinamikájára, de olyan is akad, akinél ez csak későbbi alkalomnál következik be.

Egy valami azonban nagyon fontos: a sportolás és az úszás örömforrás kell, hogy legyen. Ennek érdekében minél több és változatosabb eszközt kell alkalmazni a tanfolyamokon is, hogy minden korosztály meglelje örömét az úszásban, uszodában!

Ha nem akar lemaradni az úszásoktatásról, jelentkezzen minél előbb!

Jelentkezés úszásoktatásra

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg elsőként!

Iratkozz fel hírlevelünkre!