Amikor megszületik a döntés, hogy mi magunk meg szeretnénk tanulni úszni vagy a gyermekünket szeretnénk beíratni egy úszótanfolyamra, akkor rögtön választás elé érkezünk: egyéni vagy csoportos foglalkozást válasszunk-e? A következő cikkel – az évek során úszásoktatóként szerzett tapasztalataimra támaszkodva – szeretnék ennek a kérdésnek a megválaszolásához segítséget nyújtani.

„Egységben az erő!”

Gyakran lehet hallani ezt a mondást, legyen szó akár egy elvégzendő feladatról vagy egy előttünk álló teljesítendő kihívásról. Az úszástanulásra is igaz, hogy csoportos formában könnyebben megy a munka, hiszen a csoport tagjai ösztönzőleg hatnak egymásra. Főként a felnőtt korosztálynál tapasztalom, hogy nagyon gátlásosak és félénkek a tanulók. Vannak olyanok, akik mondhatni szinte már szégyellik, hogy nem tudnak úszni – ennek az érzésnek a legyőzésében rengeteget segít, ha azt érezzük, hogy nem vagyunk egyedül ezzel a problémával.

Csoportos úszásoktatás előnyei

A másik pozitív hatása a csoportos formának, hogy a különböző mozdulatok elsajátítása során nemcsak az oktatótól, hanem egymástól is lehet tanulni. Továbbá segít még abban is, ha valami nem megy rögtön elsőre, megnyugtatóan hat, hogy nem kell egyedül szembenézni a kihívással. Egy csoportban könnyen kialakul egyfajta versenyszellem, ami szintén ösztönzőleg hat a tanulás során. Az egészséges mértékű rivalizálás ugyanis nem rombol, hanem épít.

A gyerekek nem csak úszni tanulnak meg az uszodában, hanem egy csoportos foglalkozás esetében fejlődik a kapcsolatteremtési készségük is. Hasznos lehet, ha nem csak egyfajta közösségnek a tagjai az óvodában vagy az iskolában, hanem azon kívül is töltenek el időt velük egykorúak társaságában. Továbbá bátrabban és könnyebben alkalmazkodnak a gyerekek „az idegen helyekhez”, ha nem érzik magukat egyedül.

Minden korosztálynál fontos, hogy az uszodában töltött idő ne csak munkát jelentsen, hanem kikapcsolódást is nyújtson. Ebben segítenek a játékos feladatok, amelyeknek a tanfolyamba csempészése jobban megvalósul egy csoportos oktatás keretében. Gyakran játszunk levezetésként labdajátékokat a vízben, amelynek csoportkovácsoló hatása is van. Könnyebben rá tudjuk majd venni magunkat vagy gyermekünket arra, hogy hétről-hétre járjunk el egy tanfolyamra, ha azon felszabadultan érezzük magunkat, és várjuk a társainkkal való közösen eltöltött időt.

Amire feltétlenül ügyelnünk kell a csoportos formánál, hogy ne legyenek túl sokan egy oktatóra, hiszen akkor könnyen előfordulhat, hogy valaki nem kap megfelelő mértékű figyelmet. Ebben a helyzetben gyakran rögzülnek helytelenül a mozdulatok, amelyet a későbbiek során sokkal nehezebb lesz korrigálni. Egy-egy rosszul elsajátított lépésnek gyakran lehet az a következménye, hogy a tanuló leszakad a többiektől, és így a saját kudarcaként fogja megélni a lemaradását. Ilyenkor pedig nem a tanuló a hibás, hanem az az oktató, aki nem ügyelt kellőképpen arra, hogy együtt tartsa a csoportot. Ezért kiemelten fontos, hogy a csoportos forma ne csapjon át „tömegoktatásba”.

Még egy érv a csoportos forma mellett; abban az esetben, ha Önnek több gyermeke is van, akiket együtt szeretne beíratni az oktatásunkra, személyre szabott, egyedi akciót is kínálunk!

Mikor válasszuk az egyéni oktatást?

A fent említett pozitív hatások ellenére előfordul, hogy mégis az egyéni oktatási formát ajánljuk.

Csoportos úszásoktatás előnyei

Abban az esetben, ha kiszámíthatatlan vagy hétről-hétre változó az életünk és a napirendünk, akkor sem kell lemondanunk az úszástanulásról. Ekkor azonban praktikusabb, ha nem egy csoportba iratkozunk be, hanem egyéni órákat veszünk. Cégünk Budapest egyik központi fekvésű, 11. kerületi uszodájában tart egyéni oktatást, amelynél nem kell egy fix időpontot kiválasztani a tanulónak, hanem mi hétről-hétre igazodunk az Ön időbeosztásához. Ilyenkor lehetőség van kora reggeli, azaz munka előtti vagy délutáni, akár hétvégi időpont foglalására is.

Egyéni oktatást ajánlunk akkor is, ha a tanuló testi adottságánál fogva speciális helyzetű, illetve korábban olyan negatív tapasztalatot szerzett a vízzel vagy az úszással, ami miatt kiemelten nagymértékű figyelmet igényel. Ilyenkor mindig teljesen egyénre szabottan építjük fel a tanfolyamot és csak akkora lépésekkel haladunk, ami még nem okoz túl nagy megpróbáltatást.

Előfordulhat olyan helyzet is, amikor nagyon rövid idő alatt szeretnénk minél látványosabb eredményt elérni – ilyenkor nem kell alkalmazkodni egy csoport ritmusához, hanem fel lehet építeni egyéni tematika alapján a tanulás folyamatát. Főként felnőttek esetében elképzelhető az is, hogy valaki annyira gátlásos, hogy rá blokkolóan hat bárki más jelenléte az oktatáson. Főként a kezdeti időszakban, ebben a helyzetben is az egyéni forma nyújt megoldást.

Abban az esetben, ha korábban már jártunk úszásoktatásra, és csak úgynevezett „stílusjavításra” van szükségünk, ezen könnyebben segítenek az egyéni órák. Itt át tudjuk ismételni a kérdéses kar- és lábtempókat, vagy további úszásnemek elsajátítására is lehetőséget kínálunk.

Összegzésképpen elmondható, hogy a különböző formák közötti választás nem feltétlenül szól „örök életre”, hiszen ha mégsem tetszik, bármikor válthatunk közöttük!

Ha nem akar lemaradni az úszásoktatásról, jelentkezzen minél előbb!

Jelentkezés úszásoktatásra

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg elsőként!

Iratkozz fel hírlevelünkre!