Érezte már Ön úgy, hogy valamitől fél, de nem tudja megfogalmazni, hogy ez pontosan honnan is ered? Amikor valaki felnőttként kezd el úszni tanulni, tele szokott lenni kérdésekkel és aggályokkal: mi fog velem történni az uszodában? Mi van akkor, ha mégsem sikerül? Cikkünkben ezeket a tipikusnak mondható félelmeket gyűjtöttük össze, amik mindenkiben fel szoktak merülni. Célunk az, hogy olyan válasszal szolgáljunk, ami segít elkergetni ezeket a gondolatokat és kedvet ébreszt az uszoda iránt.

 1. Miért is lenne ez jó nekem?

Úszás közben az ember szabadnak és súlytalannak érzi magát – az agyunk teljesen kikapcsol és lehetőségünk nyílik az igazi kikapcsolódásra úgy, hogy közben rengeteg kalóriát el tudunk égetni. Az úszás ezen kívül számtalan pozitív hatást gyakorol a testünkre, amiknek jótékony hatását mindenki átélhette már, aki rendszeresen jár uszodába. Viszont azok, akik még sosem tapasztalták ezt az élményt, valójába nem is tudják, hogy mit veszítettek. Ez azért vezet „ördögi körhöz”, mert így nagyon nehéz elhatározni magukat és megtenni az első lépést. Azonban ha ezt mégis megteszik, hamar megtapasztalhatják miből meríthetnek erőt a tanfolyam elvégzéséhez.

2. Gyerekként nem ment, vajon most sem fog?

Felnőtt úszásoktatásAz emberek többségét fiatal korában beterelik az uszodába, és különböző módszerekkel elkezdik a vízhez szoktatást. Viszont gyakran nem megfelelő színvonalú az oktatás, nincs sikerélmény, így hosszú időre elveszik kedvüket az úszástanulástól. A legnagyobb lépést az jelenti, ha valaki legyőzi ezeket a rossz emlékeket, és idősebb korában ismét belevág. A felnőttek oktatása során figyelembe vesszük ezeket az esetleges rossz tapasztalatokat, ezért fokozottan ügyelünk arra, hogy mindenki biztonságban érezze magát. Ennek érdekében előtérbe helyezzük a stabil vízfekvést, a személyre szabott oktatást és a kíméletes fejlődési-tanulási folyamatokat. 

3. Csak ne kellene fürdőruhába öltözni

Amikor előkerülnek a régi fényképek, és szembesülünk azzal, hogy fiatalabb korunkban mennyivel vékonyabbak és fittebbek voltunk, akkor általában mindenkinek elmegy a kedve attól, hogy fürdőruhába bújjon. A felnőttek sokszor nagyon gátlásosak, és ezért már az problémát okoz, hogy bikinire vetkőzzenek és eljöjjenek az uszodába. Ha mégis eljön, akkor szembesülni fog azzal, hogy hasonló aggályokkal küzdő emberekkel találkozik. Idővel aztán az edzésekre járva mindenkinek átalakul a teste, fittebbek, izmosabbak és csinosabbak leszünk. Már nincs is azon mit gondolkodni, amin előzőleg aggódtunk.

4. Mi történik, ha mégsem megy?

Felnőtt korban az emberek sokkal jobban félnek a kudarctól, mint a gyerekek, pedig erre valójában semmi okuk sincs. A fiatalok mindenbe bátran belevágnak, és ez az elszántság és lelkesedés átsegíti őket a kezdeti nehézségeken. Ha valami nem sikerül elsőre, akkor sem keserednek el, hanem természetes nekik, hogy újra próbálkoznak. A legtöbb felnőtt ezzel szemben nagyon szégyenlős és retteg a kudarctól. Ilyenkor fontos arra gondolni, hogy senki sem tökéletes és mindenki vét hibákat. Ha az első óra után nem mi vagyunk a csoportból a legügyesebbek vagy lemaradunk és egy mozdulat nem megy, akkor sem szabad kétségbe esni, hanem csak gyakorolni kell tovább. Senki sem alkalmatlan az úszásra! A leglehetetlenebbnek tűnő helyzetekben sem szabad feladni: kellő kitartással és szorgalommal minden elérhető az életben.

5. Milyen lesz majd a társaság?

Felnőttként is öröm az úszástanulásHa új társaságba kerülünk, sokszor érezzük magunkat elveszettnek és ez újabb félelmekhez vezet. A víz amúgy is egy megváltozott közeg, amit mindenkinek meg kell szoknia, ezt fokozza még a sok ismeretlen ember, akik között szintén nem mozgunk komfortosan. A tanfolyamok elején a felnőttek esetében is játékos feladatokkal oldjuk ezeket a gátlásokat, amik során mindenkinek lehetősége nyílik megismerni a társait. Ezt követően kialakul egy olyan csapat, ahová örömmel fogunk visszatérni hétről hétre, és motiválni tud bennünket az a tudat, hogy nem vagyunk egyedül, mások is felnőttként tanulnak úszni. A másik hasznos oldala a csoportos oktatásnak, hogy itt nem csak az oktatótól tanulunk, hanem egymástól is. Sokszor el lehet lesni egymástól, hogy hogyan csinálják más kezdők az adott mozdulatot, így könnyen egymás segítségére tudunk lenni. Abban az esetben viszont, ha valakit teljesen megbénít mások jelenléte, akkor sem kell lemondania az úszástanulásról. Nálunk egyéni oktatási formát is választhat, ahol az oktató csak egy emberrel foglalkozik, így nem kell másokkal együtt lennie a vízben. 

 

Az új év kezdete jó lehetőség mindenki számára, hogy új célokat tűzzön ki magának; egy ilyen elhatározás lehet az úszástanulás elkezdése. A motiváció mindenkinél más és más lehet: „Szeretnék rendszeresen járni az uszodába párommal vagy olyan jó lenne, ha nyáron már én taníthatnám meg a gyermekünket úszni.” így gondolkodik egy egészséges és felelős szülő, felnőtt ember. 

Forduljon hozzánk bizalommal, ha segítségre van szüksége!

 

Ha nem akar lemaradni az úszásoktatásról, jelentkezzen minél előbb!

Jelentkezés úszásoktatásra

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg elsőként!

Iratkozz fel hírlevelünkre!