Amikor én tanultam úszni, akkor az edzőnk az első alkalommal elmagyarázta nekünk, hogy milyen szabályokat kell betartanunk az uszodában. Ennek a beszélgetésnek az alkalmával felmerült a vízbe pisilés kérdése is, amivel kapcsolatban elmondták nekünk, hogy aki ilyet csinálna, a körül a személy körül rögtön pirosra fog változni a víz, így az egész uszoda tudomást fog szerezni a tettéről. Ez a hiedelem annyira erősem belénk ivódott, hogy eszünkbe sem jutott volna ilyen szégyenteljes szituációba sodorni magunkat. Ahogy felcseperedtem, már tisztában voltam vele, hogy ez valójában nem igaz, azonban rájöttem, mennyire hatásos ez az eszköz a kisgyermekek esetében. No de lássuk, miért is fontos, hogy minden körülmény között megtartsuk ezt a szabályt?

Milyen reakciókat idéz elő a vízbe jutó vizelet?

Nem túl jó érzés belegondolni abba, hogy amikor megérkezünk az uszodába és kellemesen belecsobbanunk a vízbe, meg van rá a lehetőség, hogy előttünk voltak olyanok, akik „eleresztették” magukat úszás közben. Ez a magatartás azon felül, hogy roppant illetlen, egyéb veszélyforrást is jelent.

Bizonyára mindenki számára ismert, hogy az uszodai medencéket klórral fertőtlenítik annak érdekében, hogy ne kapjunk el semmilyen betegséget és fertőzést egy-egy edzés alkalmával. A klór alapjában véve nem okoz semmiféle irritációt, például nem ez a kémiai anyag okozza az úszás utáni szemvörösödést sem, hanem azok a reakciós termékek, amik létrejönnek a klór és más vegyületek kölcsönhatásaként. Alapvetően önmagukban ezek az egyéb anyagok, mint például a vizelet vagy az izzadság sem lenne ártalmas, a probléma azonban ott kezdődik, hogy a klór viszont megpróbál mindent „kiirtani” maga mellől. Ha kémiailag szeretnénk megfogalmazni, akkor ilyenkor a klór reakcióba lép a vizelet és izzadság egyik összetevőjével, a karbamiddal, amelynek eredményeképpen ammónia képződik, és létrejönnek az úgynevezett klóraminok, amik irritációt okozhatnak. Ezekkel a keletkezett kémiai vegyületekkel azért kell vigyázni, mert a mellékhatások kiváltásához már nagyon kevés (literenként 0,2 milligramm) is elegendő.

Ezek a melléktermékek okozzák a beltéri medencék és uszodák levegőjének tipikus szagát, és a szervezetünkre is rossz hatással vannak.  A vegyületek belélegzése negatívan befolyásolja a tüdő, a szív és a központi idegrendszer működését. Ezen felül ez okozza a már említett szem- és bőrirritációt, valamint nehézlégzést és orrdugulást is kaphatunk miatta. Hosszú távú negatívum, hogy a kutatások egyértelmű összefüggést mutattak a klóraminok gyakori belégzése és az asztma kialakulásával kapcsolatban. medencébe pisilés; ammónia vegyi hatásai

Mit tehetünk ennek elkerülése érdekében?

Az első és legfontosabb dolog, hogy saját magunk és gyermekeink is megfogadjuk azt, hogy semmilyen körülmény között sem pisilünk bele a medencébe. Főleg a kicsiknél nehezebb lehet ennek betartása, de velük is meg kell tanítani, hogy mindig időben szóljanak az edzés alatt is, ha ki kell menniük. A nevelésnek és a szoktatásnak itt nagyon nagy a jelentősége, mert akinél ez rögzül gyerekkorban, annál később sem lesznek ezzel problémák. Viszont előfordulhat olyan eset is, amikor már egészen kisbaba korban megkezdődik az úszástanulás. Ilyen esetekben mindenképp ügyelnünk kell a megfelelő minőségű pelenka felhelyezésére, ezáltal kiküszöbölhetjük a kellemetlenségeket. 

A vizelet mellett a másik dolog, ami kiválthatja a fenti mellékhatásokat az az izzadtság. Ezzel kapcsolatban is mindenkit terhel a felelősség, hiszen ügyelnünk arra kell, hogy ne menjünk bele a medencébe izzadt testtel. Kiemelt jelentősége van ennek akkor, ha valaki összeköti az úszást egy kis szaunázással is. Nem véletlen figyelmeztet minket tábla arra, hogy mielőtt megkezdenénk az edzést, mindenképp használjuk a tusolót!

Azonban nem csak a nekünk, fürdőzőknek van felelősségük, hanem az uszoda személyzetének is. Az klór szintjét ugyanis folyamatosan ellenőrizni kell a vízben, és ha szükséges, hígítani kell a medencét. A másik eszköze a gépészeknek, hogy ügyelniük kell a megfelelő szellőzésre. Abban az esetben ugyanis, ha megfelelő a légcsere és kellő mennyiségű oxigén érkezik be a terembe, ezáltal kiküszöbölhetőek vagy enyhíthetőek a fent említett negatív hatások.

A legfontosabb tanulság az – amit mindenkinek, aki uszodába jár, szem előtt kell tartania –, hogy a vízbe pisilés kérdése rendkívül összetett és bonyolult folyamatokat indít el. Az egyén szintjén kell elkezdeni a cselekvést ahhoz, hogy az egész közösség számára garantált legyen a tiszta uszoda és a vízminőség. Annak érdekében tehát, hogy ne lépjenek fel a káros mellékhatások, mindenkit felelősség terhel, amelynek megtartása kizárólag rajtunk áll vagy bukik. 

Ha nem akar lemaradni az úszásoktatásról, jelentkezzen minél előbb!

Jelentkezés úszásoktatásra

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg elsőként!

Iratkozz fel hírlevelünkre!